Quito: Mitad del Mundo (de evenaar), ja toch, niet dan?
Na een dagje Quito vond ik het eigenlijk alweer tijdomnaar Mindo gaan, een tropisch nevelwoud en paradijs voor vogelspotters, wandelaars en avonturiers.Na een vroege en rustige start nam ik een taxi naar Ofelia busstation (Riem om? Hoezo riem om? Dat gaat niet hè,als je de riem nergens in vast kan klikken...). Veertig taximinuten later en slechts drie dollar lichter bevond ik mij op een onoverzichtelijk busstation in the middle of nowhere. Nu alleen nog even de juiste bus zien te vinden.Eitje toch?
Een engelengeduld doet wonderen en na tien keer vragen had ik de halte gevonden. Leuk hoor, zo'n lege plek, vooral erg grappig als je te horen krijgt dat de eerstvolgende bus pas om 16.00 uur vertrekt en het toch echt pas 10.00 uur is... Tijd voor een beroep op mijn aanpassingsvermogen en hetkostte me slechts een minuutje om tot plan B te komen. Op weg naar het station zag ik namelijk een richtingaanwijzer met Mitad del Mundo. De evenaar dan maar, zo besloot ik. Er gingen vast wel bussen naartoe vanaf hier...
Weer tig keer vragen leerde me dat ik goed zat. Drie kwartier later (en jawel, natuurlijk weer de enige gringa tussen de locals) stapte ik uit op een plek waar ik werkelijk niet warm of koud van werd. Er was ook vriijwel niemand anders ter plaatse. Ik had al ergens gelezen dat de plaats die ze aanwijzen als evenaar niet de daadwerkelijke lijn is, maar dat deze 270 meter verderop zou zijn. Ik besloot de nep-evenaar links te laten liggen en ging rechtsaf op zoek naar de echte.
Totdat ik stuitte op iets wat mij nog veel interessanter leek: het Solar Museum van Quisato, een groep wetenschappers die het zat is dat men in Ecuador blijft liegen over de exacte plek van de evenaar en die beweert dat de echte evenaar zelfs 30 km verderop ligt, namelijk precies op de plek waar de Inca's in hun tijd een monument gemaakt hadden.Hetmonument staat symbool voor 'het midden' en is vervaardigd in de vorm van een soort ster. Dit symbool is tegenwoordig nog vaak terug te vinden, bijvoorbeeld als teken op Ecuadoriaanse en Peruaanse kleden ofindeastrologie.
Het is een te lang en teingewikkeld verhaal om nuuitgebreid op in te gaan (internet is traag en niet goedkoop hier...)en ik vind het ook echt lastig om het goed over te brengen. Heel kort door de bocht komt het erop neer dat de onderzoekers van Quisato elf jaar geleden door middel van GPS ontdekten dat de evenaar dus niet liep op de plek waarvan men dat altjd had aangenomen en dus ook niet 270 meter verder. Zo kwamen zij erachter dat de evenaar 30 km verder moest liggen, iets wat de Inca's al wisten voordat zij uit Macchu Pichu vertrokken.
Dit schijnt dé reden te zijn dat de Inca's naar Ecuador trokken. Zij eerden Inti, de zon, als absolute god en inEcuador zou volgens hun verregaande berekeningen alles in balans zijn. Ook op astrologisch gebied, omdat je vanuit daar zowel de noordelijke als de zuidelijke helft van ons sterrenstelsel kunt zien. Ecuador betekent volgens Quisato zelfs feitelijk iets anders dan ik altijd dacht. Niet equator, maar equalizer (wat schijnbaar weer stamt uit het Duits): gelijkheid, balans, harmonie.
Iets wat net als in de rest van de wereld ook hier ver te zoeken is, helaas. Maar toch, dat de Inca's in die perfecte balans geloofden is één ding, dat ze het ook nog wisten te vinden in de vorm van de evenaar is natuurlijk weer 'mind boggling'... Ik blijf me verwonderen over de hoeveelheidaan kennis van de oude beschavingen. En er staan me nog heel wat momenten van verwondering te wachten het komende half jaar en daarna.Tjonge, en dat uit de mond van iemand die altijd roept zich nergens meer over te verbazen.
Nou, ik kan je wel zeggen dat mijn verbazing groot was toen ik na het museum in mijn zak voelde en er achterkwam dat de sleutel van mijn kamer er nog in zat, terwijl ik pas morgen weer terug naar het hostal zou keren.Of misschien wilde ik gewoon graag dat ik verbaasd was en was ik het stiekem niet.Want dat ik 's ochtends niet al te wakker ben is geen geheim, dus dan wil je zoiets nog wel eens vergeten...
Een taxirit van een uurterug naar het hostal dan maar, kon ik daarna gelijk weer voor drie kwartier een taxi in. En toen...eindelijk de bus naar lindo Mindo! Een mooie rit van twee uur door de bergen in het noorden van het land. Het avontuurlijke relaas over Mindo en de eerste foto's laten nog even op zich wachten, want ikga nu een welverdiend biertje drinken en daarna lekker naar mijn mandje (ikben vanavond aangekomenin Puerto Lopez aan de kust).
Ik hoop dat thuis alles bien is en dat mijn verhalen jullie niet zullen vervelen. Ik mis jullie en wou dat jullie het écht samen met mij konden beleven. Verder gaat het hier prima, Ecuador is prachtig en ik ben gezond en tevreden!
Un abrazo fuerte,
Eef xxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxxx
Hey Eva, regarding your search for the Equator: what's 1 degree up or down between friends?RESPECT!!
I believe it was that most eminent of men,
NOT SIR WINSTON CHURCHILL but
ALBERT EINSTEIN who once said life could be compared to riding a bicycle ;
One had to keep on moving forward to remain balanced.
And don't forget..due to the effect of gravitational pull you actually weigh less(0.3%) where you are! ENJOY those beers! x
Hola Quilla,
Zolang je nog in inca-territory bent, is het misschien handig om niet alleen Spaanse les te nemen, maar ook Quechua;)
Mooi verhaal van de evenaar. Tja, als die Incaboys ergens goed in waren was het wel astronomie. De maya's konden er ook wat van. Hun jaartelling stopt volgens mij ergens in december 2012. Veel mensen leggen dat uit als het einde der tijden, maar het heeft volgens mij te maken met de ompoling van de aarde. Een periodieke ommekeer van de magnetische velden waarbij dan Noordpool de Zuidpool wordt en vice versa. Massdeorientation en chaos alom natuurlijk. Ik dank dat je tegen die tijd het beste op de evenaar kan zitten;) Dus als je tegen die tijd nog reisplannen hebt, wil ik best met jou ergens op de evenaar zitten, hahaha. En wat betreft het spreekwoord van de dag een kleine referentie aan jouw bezoekje aan Mindo: kleine vogels, kleine nesten. Dat wil zeggen, een tevreden mens heeft niet veel nodig. In jouw geval een biertje om de dag af te sluiten.
Keep it up and keep those messages coming!
x
Mooie verhalen! Ga je nu nog wel naar dat bijzondere woud? Of is dat dus heel moeilijk te bereiken? En wanneer beginnen je lessen? Dan leer je misschien anderen kennen met wie je af en toe op stap kunt.
Liefs, Bo
lieffie.... mooi verhaal!! Vind het heerlijk om je verhaal te lezen en voelt ook lekker dichtbij ;-) Blijf schrijven, blijf genieten en blijf lekker in balans!!!
dikke knuffel
Sodeknetters Eef, als je na je terugkomst hetzelfde schrijftempo hanteert is ons boek straks in drie weken klaar, gedrukt, ingebonden en uitgegeven.
Maar laat ik, hoe origineel, eens ingaan op de evenaarmaterie. De zoektocht naar de ware Mitad del Mundo, die jij zij-aan-zij met wetenschappers, Inca’s en plaatselijke VVV-ers hebt ondernomen is natuurlijk al te makkelijk te associëren met de eeuwige zoektocht naar balans. Evenwicht tussen noord en zuid, evenredige aantrekking van de polaire aantrekkingsbronnen…. één met de aarde en zelfs met de sterrenstelsels in ons stukje heelal; als je daar geen pijn in je kop van krijgt…
Maar wat drijft je nou werkelijk om bovenop die denkbeeldige streep te gaan staan? Nou? Volgens mij de latente wetenschap dat er, behalve dan op die lijn, geen plekje op de wereld is waar je je met zo’n rotgang voortbeweegt. Je bent daar met 1670 km per uur aan het omwentelen, zelfs als je ’s avonds met je lieftallige bipsen in de legerstede van alle indrukken ligt te bekomen. Vind je het gek dat je het internet, als “niet vooruit te brandenâ€ervaart?
Maar goed, je wilt weten hoe het er hier aan toe gaat. Uiteraard is het hier in het lage (hoog durf ik het na jouw 2850 meter niet meer te noemen) Noorden helemaal oké. Zoals je weet draait Inti hier de hele zomer al overuren en proberen we zoveel mogelijk schaduwplekjes te creëren om overdag wat koelte te verkrijgen. En ook ik verwonder me keer op keer dat het al zo lang goed gaat met de sleutels. Na mijn laatste serieuze Bacchus-offer, waarbij ik mijn fiets met de huissleutel van het slot trachtte te bevrijden, heb ik geen enkele ontsluitingsmismatch meer gehad; ik bedoel maar.
Verwondering, let op ik word serieus, is trouwens een van de mooiste dingen die je kan overkomen. Het vermogen om oprecht verbouwereerd te zijn over de natuur, mensen, oude en nieuwe beschavingen, wordt soms te makkelijk verleerd. Maar als je de tijd en de ruimte krijgt om de verwondering ten volle te ervaren kun je dus inderdaad gelukkig worden van de simpelste dingen om je heen, zoals je bijvoorbeeld schreef over La Plaza Grande. En heb je dat eenmaal te pakken, dan kun je dat straks zo mee terugnemen naar Nederland.
Laten we afspreken dat het topje van je linkerpink vanaf nu alle verwondering herbergt en het topje van je rechterpink oprecht geluk. Je hoeft ze alleen maar even aan te raken om dat te ervaren. En of je nu wilt of niet, dat raak je niet meer kwijt. Ik beloof je dat ik je er over, pak ‘m beet, zo’n 30 jaar nog eens naar zal vragen…
Travel on!
Fokke
Eef is er een verband tussen de evenaar, de Inca's en het Boeddhisme? Je verhaal over de zoektocht naar de balans komt me erg bekend voor en je broertje heeft er moeite mee maar dat is een verhaal voor later, Geniet ze je vader.
Hola chica,
Een geboren schrijfster.....Ik verslind je verhalen zoals ik die van I.Allende verslind :-) Fijn dat je ons allen meeneemt op reis!
Hier alles ok, nog even aan het nazweven van Mystery Land.... Het was muy muy bien ;-)
Un besote chica y cuidate.
Lieve allemaal, wat mooi, jullie eigen interpretaties! En bedankt voor de complimentjes, dat vind ik natuurlijk super om te horen. En als ik de reacties zo lees kan ik niet anders dan dezelfde complimentjes teruggeven.
Ik ben op het moment ziek, heb een voedselvergiftiging opgelopen en heb de hele nacht gekotst, etc... Heb me nu naar een internetcafé gesleept om even mijn mail te checken en ga zo proberen mijn eerste Spaanse les te volgen. Hoop dat mijn lijf zich even vier uur rustig kan houden... Veel liefs xxx
Anton, ik ben bang dat je dat verband zelf moet zien te vinden... En Bo, ben wel geweest naar het woud, maar heb nog even geen tijd om uitgebreid te schrijven. Komt eraan! kus
Leuke foto, maar waar zijn de schurfthonden, bedelaars en leperalijders??
Ik vind het een hele mooie serie hoor! Het komt allemaal wel.....Ben je alweer een beetje opgeknapt? Ben erg benieuwd naar je eerste lesdag. Dag lieffie, hou je taai! Dikke kus, mama